Huis Doorn met op de voorgrond een borstbeeld van Wilhelm II

Huis Doorn met op de voorgrond een borstbeeld van Wilhelm II

Huis Doorn is bij het grote publiek bekend als het museum dat toont hoe de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II zijn laatste jaren in ballingschap doorbracht. Veel minder bekend is de roerige geschiedenis van het ontstaan van het museum.

Na zijn gedwongen aftreden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vluchtte de ex-keizer van Duitsland naar ons land. Hij kocht op de Utrechtse Heuvelrug ‘Huize Doorn’, waar hij tot zijn dood in 1942 bleef wonen. Wilhelm II ligt zelfs nog steeds opgebaard in het mausoleum op het landgoed.

Ik deed onderzoek naar de confiscatiegeschiedenis, waarbij de Nederlandse Staat het huis en bijbehorende landgoed als vijandelijk vermogen in beslag nam. De staat wilde het geheel verkopen maar een groep heren maakte zich – in een tijd van anti-Duits sentiment –  sterk voor het behoud van het huis van de Duitse keizer.

Om te lezen:
Confiscatiegeschiedenis Huis DoornScriptie: Nederlandse trots achter een Duitse façade. De confiscatiegeschiedenis van Huis Doorn 1945-1953 (2007)

 

 

Confiscatiegeschiedenis Huis Doorn‘Onzekerheid als rode draad door de geschiedenis van museum Huis Doorn’ in: GM², Erfgoedblad van Utrecht (2007)

 

 

Aan dit onderwerp gerelateerd:

jaarboek_oud-utrecht_2011-omslag‘De elite zoekt het hoger op. De bestuurlijke elite van Doorn in het midden van de achttiende eeuw’ in: Jaarboek Oud Utrecht 2011.

 

De Beaufort

Familie De Beaufort, een familie met veel connecties in de provincie Utrecht en politiek Den Haag (bron: Archief Eemland)